Raed Alobedi (40) is een Iraakse kunstenaar die al enkele jaren in Antwerpen woont en werkt. Hij maakt hedendaagse keramische beelden volgens de eeuwenoude Babylonische technieken.

'We leven in een tijd waarin kunst in de verdrukking zit, zeker in gebieden zoals Irak en Syrië. Toen ik voor het eerst in België aankwam, was het een verademing om te zien dat kunst en de expressie van creativiteit geaccepteerd werden. Dat heeft me de motivatie gegeven om de draad weer op te pikken en mij opnieuw op mijn werken te storten.' 

Alobedi toont zijn trots op België én op zijn land van herkomst Irak. In zijn werk treffen we Babylonische en tegelijkertijd Noord-West Europese elementen aan. Zo bewerkt hij de componenten van de menselijke beschaving tot één symbiose. Zijn werk 'Bittere Werkelijkheid' bijvoorbeeld symboliseert de vrede die uit oorlog, door vrouwen en kinderen, wordt geboren. Zo worden de wreedheden van oorlogen ontkracht door vrouwelijkheid en onschuld.

Als toeschouwer kunt u ook het oerschrift van Hammurabi, de koning van Bablylonië (1792-1750 v. Chr.) op verfijnde keramiek bewonderen. Deze koning is vooral bekend door het oudste wetboek van Mesopotamië. In deze sfeer kan de mythische Gevleugelde Stier ook niet ontbreken als symbool van krachtige rechtvaardigheid.

Raed Alobedi heeft geëxposeerd in het binnen- en buitenland. Hij bezit erkenning van European Artistic Merit. Raed.alahlam@yahoo.com. Facebook: Raed Alobedi. Tel: 00 32 483 73 68 32

Ik ben bijzonder trots om Raed's betoverende werk in de Keoon-galerij tentoon te mogen stellen.